ISTORIC

____LICEUL TEORETIC “ALEXANDRU MARGHILOMAN”, fiind situat in judetul Buzau face parte din Regiunea de dezvoltare Sud-Est, alaturi de judetele: Braila, Constanta, Galati Tulcea si Vrancea.

____Judetul Buzau se intinde pe o suprafata  de 6103 km2, reprezentand 2.6% din suprafata tarii. Populatia se cifreaza la 520000 reprezentand 2.4% din populatia tarii si face parte din zona III de restructurare industriala.

____LICEUL TEORETIC “ALEXANDRU MARGHILOMAN” Buzau, a luat fiinta in anul 1973, fiind patronat de Intreprinderea de Utilaj Terasier Buzau, actuala ”ROTEC”-S.A sub denumirea de LICEUL INDUSTRIAL NR.1.

____Din acel an, liceul si-a diversificat profilurile si dezvoltat, imbogatind-si baza materiala, ajungand in anul 1990 la 50 de clase fiind unul din liceele importante din Municipiul Buzau.

____In anul 1990 printr-un ordin semnat de primul ministru de atunci domnul Petre Roman, baza materiala a liceului a fost cedata Ministrului de Interne care a infiintat Liceul de Politie “NEAGOE BASARAB”, activitatea liceului desfasuramdu-se in internatul scolii.

____Din 1993, sub denumirea de GRUPUL SCOLAR CONSTRUCTII DE MASINI Buzau si-a reluat activitatea, practice de la zero, intr-un nou local, frumos din exterior dar cu  multe neajunsuri manifestate in munca de zi cu zi.

____Incepand din acest an, liceul  si-a imbunatatit baza materiala pentru profilul informatica si a atras elevii printr-o popularizare corespunzatoare a planului de scolarizare incluziv pentru meseriile mai putin cautate.

____Deoarece baza materiala pentru profilul tehnologic era necorespunzatoare si in conditiile de austeritate bugetara lipseau posibilitatie de imbunatatire a ei, s-au facut demersuri pentru transformarea liceului de profil tehnologic in liceu teoretic si pentru personalizarea lui s-a obtinut aprobarea forumutilor superioare de schimbare a numelui. Totodata am facut demersuri pentru aprobarea a doua clase de a-V-a, avand ca perspective realizarea unor unitati scolare cu clasele V-XII. In acest fel in anul 2000 GRUPUL SCOLAR CONSTRUCTII DE MASINI BUZAU s-a transformat in LICEUL TEORETIC “ALEXANDRU MARGHILOMAN ”. Transformare care s-a dovedit a fi una de structura nu de nume.

Alexandru Marghiloman

Alexandru Marghiloman

(1854-1925)

____Alexandru Marghiloman s-a nascut la Buzau pe 27 ianuarie 1854 in familia marelui arendas Iancu (Ion) Marghiloman si a Irinei Izvoranu.

____In planul vietii sentimentale Alexandru Marghiloman a cunoscut momente de maxima intensitate sufleteasca, dar si dureri pricinuite de pierderea persoanei iubite.

____A fost casatorit cu Eliza Stirbei, care s-a despartit de el dupa 15 ani de casnicie pentru a se casatori cu I.C.Bratianu.

____Ulterior s-a recasatorit cu Maria Petrescu. Nu a avut copii. Averea sa a fost lasata prin testament sotiei sale Maria Marghiloman si celor doi nepoti Mihai Butculescu si Alexandru Pherekyde, cu rugamintea ca unul dintre acestia sa adauge numele ,,Marghiloman” pe langa numele sau.

____A urmat cursurile liceului Sf Sava din Bucuresti, apoi Facultatea de Drept si Inalta Scoala de Stiinte Politice din Paris. A fost un avocat de succes, dar s-a retras din magistratura pentru a intra in politica.

____In plan politic a debutat in gruparea junimista, devenind din iunie 1914 presedintele Partidului Conservator.

In decursul carierei politice a detinut mai multe functii:

  • Ministrul Justitiei:                  23 martie -11 noiembrie 1888;
  • Ministrul Lucrarilor Publice: 12 noiembrie 1888- 22 martie 1889;

5 noiembrie 1889-15 noiembrie 1890;

  • Ministrul de Interne:              29 decembrie 1910- 27 martie 1912;
  • Ministrul de Finante:              14 octombrie 1912-1 decembrie 1913;

____La izbucnirea razboiului mondial Alexandru Marghiloman se dovedeste factor determinant in declararea neutralitatii Romaniei.

____In ,,toamna patimirii noastre” a anului 1916 si in perioada urmatoare, Alexandru Marghiloman a ramas in teritoriul ocupat ca alternativa, ,,mantaua de vreme rea”

____In perioada martie-iunie 1918 a condus ,,guvernul de sacrificiu”. In calitatea sa de prim-ministru primeste la Chisinau, in ziua de 27 martie 1918 ,,Declaratia Sfatului Tarii de Unire a Basarabiei cu Romania”.

____Va semna tratatul de pace cu Puterile Centrale de la Buftea- Bucuresti, sacrificandu-si cariera politica pentru a permite supravietuirea Romaniei. Complexei personalitati a lui Alexandru Marghiloman i s-au atribuit epitete  contrastante: ,,Proscrisul” , ,,Tradatorul”, cel care a pactizat cu dusmanul incheind pacea invinsului vremelnic. In calitate de prim-ministru a indeplinit o misiune grea, fiind considerat ,,omul potrivit” la ,,momentul potrivit”. Nu trebuie judecat aspru, caci nimeni altul in locul sau, nu ar fi putut obtine rezultate mai bune. Trebuie privit din prisma evenimentelor momentului respectiv.

____Alexandru Marghiloman a avut puterea de a infrunta infrangerea si nerecunostinta. Razbunarea lui a venit dupa moarte prin intermediul ,, Notelor Politice”,  aparute in 1927.

____In afara vietii politice Alexandru Marghiloman a avut si alte preocupari cum ar fi activitatea desfasurata in cadrul Crucii Rosii. Activitatea cea mai indragita, insa, a fost cea consacrata cresterii cailor. Alexandru Marghiloman este considerat ,,parintele” hipismului romanesc, organizand primele curse cu pariuri pe hipodromul Floreasca din Bucuresti (1874). A contribuit la amenajarea campului hipic de la Baneasa (1881), a infiintat Jockey Clubul Roman, al carui presedinte a fost. In 1892 construieste la Buzau un hipodrom ce avea 42 ha. Tot la Buzau a organizat prima crescatorie de cai pur-sange, numele calului sau preferat, Albatros,  fiind dat vilei principale din complexul Marghiloman. Caii din herghelia sa au castigat 27 derby-uri prin ,,Albatros”, ,,Zori-de-zi”, ,,Frunzeta”, ,,Doina”, ,,Ghiaur”.

____Dupa moartea Mariei Marghiloman, vila Albatros a revenit celor doi mostenitori ai lui Alexandru Marghiloman: Mihai Butculescu si Alexandru Pherekyde. Acestia au vandut-o Ministerului Aerului si Marinei, iar dupa 1945 devine depozit  I.L.F.

____Astazi, aceasta apartine Ministerului Culturii si Cultelor. Se fac demersuri pentru a o trece in administrarea Primariei Municipiului Buzau.

____O viata optimista si bogata in evenimente a fost  curmata de o boala nemiloasa, cancer la pancreas, la 10 mai 1925.

____,, Omul vitrina”, acuzat in timpul vietii de snobism a dorit o inmormantare simpla.

____Orator elegant, adversar de temut, politician subtil, perfect om de lume, a avut avere, talent, stapanire de sine, curaj, un nume – Alexandru Marghiloman.

Prof.. istorie Maracineanu Mirela Laura